Hart voor Verbinden

We zijn gestart met het project “Hart voor Verbinden” waar we werken aan innovatieve cardiovasculaire zorg voor álle patiënten!

Bewezen interventies inzetten voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. Dat is de kern van het project Hart voor Verbinden. Zorgverleners en stakeholders uit de zorg verzamelden zich op 16 januari bij regio-organisatie Rijn en Duin in Leiderdorp voor de kick-off van dit project, dat zich richt op mensen met cardiometabole ziekten. Het moet leiden tot een beter begrip van het gebruik van geneesmiddelen, verbeterde therapietrouw en een gezondere leefstijl. Daarnaast is de eigen regie belangrijk, patiënten beslissen in dit project samen met hun zorgverleners over hun zorg.

Bewezen interventies

Hart voor Verbinden zet vier bewezen interventies in bij achttien huisartspraktijken, vier apotheken en een ziekenhuis. Zorgverleners in de regio worden ondersteund met scholing over deze onderwerpen. Daaruit moet een implementatieplan voortkomen voor het succesvol toepassen van deze vier interventies voor de doelgroep. Zowel regionaal als landelijk.  Het project maakt deel uit van de regeling ‘Leren gebruiken van Uitkomstinformatie voor Samen beslissen’ van het Zorginstituut Nederland.

De vier interventies zijn:

  1. Het gebruik van de terugvraagmethode in de apotheken om na te gaan of zorgverleners patiënten begrijpelijk informeren over hun medicijngebruik.
  2. Therapietrouw vergroten door begrijpelijke etiketten.
  3. Het gebruik van wearables door patiënten zoals een weegschaal, een bloeddrukmeter en een stappenteller vanuit het LUMC initiatief De Box. Zo kunnen zij zelf risicofactoren zoals bloeddruk en gewicht meten.
  4. Patiënten informeren over een gezonde leefstijl.

Met deze maatregelen wil de projectgroep van Hart voor Verbinden therapietrouw en de eigen regie van patiënten met beperkte  gezondheidsvaardigheden toe laten nemen.  ProxCare verzorgt het algemene projectmanagement.

Dankzij partners zoals Pharos | Expertisecentrum Gezondheidsverschillen, Zorgbelang Inclusief, Nivel, Zorginstituut Nederland, National eHealth Living Lab (NeLL), Leiden University Medical Center, Healthbase, Rijn en Duin, Zorg en Zekerheid, Gezonde zorg, Gezonde regio (GzGr) kunnen we dit realiseren!