De digitale triagetool voor SOA

Recent onderzoek van Kyma Schnoor laat zien dat digitale triage tool voor SOA-diagnostiek soms tot een ander advies komt dan de huisarts. Toch kan een digitale triage tool wel helpen in de ondersteuning van huisartsen.

 

Digitale triagetool voor SOA diagnostiek vergeleken met advies van huisartsen

De onderzochte tool uit dit onderzoek https://humanfactors.jmir.org/2024/1/e49221 is gebaseerd op medische richtlijnen die ook de besluitvorming van huisartsen ondersteunen. Echter, eerder onderzoek heeft aangetoond dat huisartsen beslissingen nemen vanuit een holistisch perspectief en daarom niet altijd deze richtlijnen volgen. Om een hoogwaardige digitale triagetool te hebben die resulteert in een efficiënt zorgproces, is het belangrijk meer te leren over het besluitvormingsproces van huisartsen.

Onderzoeksmethode

Via een kwalitatieve vignette studie is onderzocht of het advies van de bestudeerde digitale triagetool overeenkwam met het advies van tien huisartsen. Daarnaast gingen we met de huisartsen in gesprek over welke factoren het advies voor een SOA test beïnvloeden. De vignetten bevatten 6 verschillende patiënt casussen die we hebben voorgelegd aan de huisartsen. Daarnaast zijn deze patiënt casussen door de online triagetool gehaald.

Vergelijking advies van huisartsen en van de online tool

Voor drie van de zes vignetten was het advies voor het doen van een SOA test tussen alle huisartsen en de online triagetool hetzelfde. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat de risicofactoren voor deze drie vignetten heel duidelijk waren. Voor de andere drie vignetten verschilde het advies tussen huisartsen onderling en met de online triagetool. Factoren die een rol speelden bij de huisarts voor het maken van een besluit waren onder andere de angst van de patiënt en jonge leeftijd. Daarnaast wilden de huisartsen vaak iets meer van de patiënt weten of ze wilden een lichamelijk onderzoek uitvoeren. In het kort kan er gezegd worden dat de huisartsen meer het complete plaatje van de patiënt in gedachten houden bij het maken van een beslissing voor het wel of niet adviseren van een SOA test. Ook werd door de huisartsen vaak gezegd dat als de patiënt een SOA test wilde doen, deze mogelijkheid er altijd was.

Werkdrukverlaging voor huisartsen

De digitale triagetool hield zich wel meer aan de medische richtlijnen. Daarom wordt er zeker potentie gezien in de digitale triagetool als hulpmiddel bij de werkdrukverlaging onder huisartsen. Meer onderzoek moet uitwijzen of  holistische vragen, zoals bijvoorbeeld vragen over angst, moeten worden opgenomen in de digitale triagetool. Daarnaast moet onderzoek evalueren of zo een triagetool begrijpelijk is voor iedereen.

Lees hier het volledig artikel in JMIR https://humanfactors.jmir.org/2024/1/e49221